ADVANCE COMMUNICATION SYSYTEM MCQ-1

Advance Communication System MCQ Questions and Answers


1. For long distance communication via satellite the frequency ranges from





Answer : A


2. The instrument used for measurement of height for an aircraft is





Answer : A


3. The range of mobile telephone is about :





Answer : A


4. RADAR consist of :





Answer : D


5. Radio waves have _____ frequency than microwave.





Answer : A


Advance Communication System MCQ

6. Ducting is caused due to _____ in version.





Answer : C


7. What is the number of satellite required for global communication ?





Answer : C


8. Higher the frequency :





Answer : C


9. Synchronous satellite orbits the earth once in :





Answer : C


10. An electronic calculator uses :





Answer : C


Advance Communication System MCQ

11. Geostationary satellites follow :





Answer : B


12. A duplexer is a :





Answer : B


13. In an AM wave, Amin=40V, Amax=60V, then modulation index is :





Answer : B
Explaination : Modulation index = (Amax-Amin)/(Amax+Amin)


14. PRF stands for :





Answer : C


15. If Em=peak value of information signal, Ec=peak value of carrier signal, then modulation index(m) is given by :





Answer : D


Advance Communication System MCQ

16. Sky waves are _____





Answer : C


17. Space waves are :





Answer : B


18. FM broadcast lies in _____





Answer : A


19. The maximum usable frequency and critical frequency are related as :





Answer : B


20. The height of troposphere from the ground is nearly :





Answer : C




Related Links

Leave a Comment

Your email address will not be published.