Automatic Control System MCQ-1

Automatic Control System MCQ Questions and Answers


1. A system with large time constant corresponds to a _____ system.





Answer : B


2. The AC servomotor is basically a :





Answer : C


3. Error or actuating signal is generated in a :





Answer : B


4. In a block diagram error detector _____





Answer : B


5. The drag up rotor employed in a 2-phase induction motor to give :





Answer : B


Automatic Control System MCQ

6. Damping in a control system is a function of





Answer : C


7. Root locus is the plot of the roots of the characteristic equation of a closed loop system against variation in :





Answer : A


8. Slope of factor K in plotting Bode Magnitude curve is :





Answer : A


9. If a zero appears in the first column of the Routh table, the system is :





Answer : A


10. Which of the following technique provide quick transient and stability response ?





Answer : D


Automatic Control System MCQ

11. The characteristic equation of a closed loop system is given by S²+4S+16=0. The undamped natural frequency in rad/sec is :





Answer : C


12. Which of the following may result in instability problem :





Answer : D


13. In time domain specification, the delay time is the time required for the response to reach :





Answer : C


14. If all the roots of the characteristic equation lie in the left half of S-plane the system will be :





Answer : A


15. Root locus is used to calculate :





Answer : D


Automatic Control System MCQ

16. Which of the test signal are best utilized by the stability analysis ?





Answer : B


17. The critical value of gain for the system is 40. The system is operating at a gain of 20. The gain margin of the system is :





Answer : C


18. Addition of zero at the origin causes





Answer : A


19. Multiple signals as input can be used in which systems :





Answer : A


20. The characteristic equation of a system is given by 3S^4 +10S³+5S²+2=0. The system is :





Answer : C




Related Links

Leave a Comment

Your email address will not be published.