Automatic Control System MCQ-2

Automatic Control System MCQ Questions and Answers


1. With the feedback system the transient response.





Answer : A


2. The transfer function of a tachometer is of the form





Answer : C


3. In a feedback system the bandwidth





Answer : A


4. The drag cup rotor is employed in a 2-phase induction motor to give





Answer : B



5. As compared to a closed loop system, an open loop system is ;





Answer : C


Automatic Control System MCQ

6. If the unit step response of a system is a unit impulse function then the transfer function of such a system is





Answer : C


7. In position control system the device used for providing rate feedback voltage is called :





Answer : C


8. A second order system is said to be over damped if the damping ratio is





Answer : A


9. A linear second order system with the transfer function G(S)=49/(S²+16S+49) in initially at rest and is subjected to a step input. The response of the system will exhibit a peak overshoot of





Answer : D


10. The AC motor used in servo application is a :





Answer : B


Automatic Control System MCQ

11. For a second order system if both the roots of the characteristic equation are real and distinct then the value of damping ratio will be





Answer : D


12. Which of the following may result in instability problem





Answer : D


13. Gain crossover frequency is the frequency at which the gain of L(jw) is





Answer : B


14. If the Nyquist plots cuts the negative real axis at a distance of 0.4 then the gain margin of the system is





Answer : D


15. The corner frequency of 1/(1+jw5) is





Answer : A


Automatic Control System MCQ

16. Slope of factor K in plotting Bode magnitude curve is





Answer : A


17. Feedback control system are :





Answer : B


18. The open loop transfer function of a unity feedback control system is given by G(S)=K/S(S+1) if the gain K is increased to infinity then the S(S+1) damping ratio will tend to become





Answer : C


19. For Nyquist plot we use





Answer : B


20. Consider the following properties attributed to state model of a system

    (1) State model is technique
    (2) State model can be derived from transfer function
    (3) State model can be derived system of these statements.





Answer : C




Related Links

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *