Basic Digital Electronics MCQ

Basic Digital Electronics MCQ Question and Answer


1. Logic Circuits are




Answer : B (Digital circuits)


2. Switching Circuits are




Answer : B (Digital Circuits)


3. Breaking the overall system into subsystems and specifying the characteristics of each subsystem is called




Answer : B (System Design)


4. Specifying the interconnection of specific components is called




Answer : C (Circuit Design)


5. The interconnection of various building blocks to perform a specific function is called




Answer : A (Logic Design)


MCQ of Basic Digital Electronics
6. A sinusoidal signal is analog signal, because




Answer : A (It can have a number of values between the negative and positive peaks)


7. The devices commonly used for making digital circuits are




Answer : D (Semiconductor devices)


8. The voltages corresponding to LOW and HIGH levels respectively are given below. identify the voltages which correspond to Positive logic system.




Answer : B (-1.5 V and .0.5 V)


9. The voltages corresponding to LOW and HIGH levels respectively are given below. Identify the voltages which correspond to negative logic system.




Answer : C (5 V and 0 V)


10. The voltage levels for positive logic system




Answer : C (May be positive or negative)


MCQ of Basic Digital Electronics
11. The voltage levels for negative logic system




Answer : B (May be negative orpositive)


12. Which ICs are complete functional blocks?




Answer : C (Digital)


13. In SSI, the number of gate circuits per chip is




Answer : B (<12)


14. In MSI, the number of gate circuits per chip is




Answer : B (12 to 99)


15. In LSI, the number of gate circuits per chip is




Answer : B (100 to 9,999)


MCQ of Basic Digital Electronics
16. In VLSI, the number of gate circuits per chip is




Answer : C (10,000 to 99,999)


17. In ULSI, the number of gate circuits per chip is




Answer : C (>1,00,000)


18. A device which converts decimal number into BCD form is called




Answer : A (Encoder)


19. A device which converts BCD into Octal is called




Answer : B (Decoder)


MCQ of Basic Digital Electronics
20. A multiplexer is a




Answer : B (N-to-1 device)


21. A demultiplexer is a




Answer : A (1-to-N device)


22. A device which converts 2421 code into 8421 code is called a




Answer : A (Code converter)


Related Links: –

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *