Binary Codes MCQ SET-1

Binary Codes MCQ SET-1 Question with Answer


1. The code used in digital systems to represent decimal digits, letter, and other special characters such as +,-,.,*, etc. is





Answer : (D) ASCII


2. The codes in which each successive corde word differs from the preceding one in only one bit position are called





Answer : (D) Cyclic codes


3. Unit distance code is the other name of





Answer : (C) Cyclic code


4. For mathematical operations, the code must be a





Answer : (A) Sequential code


5. (11011)2 in BCD 8421 code is





Answer : (B) 00100111


Binary Codes MCQ

6. (1D)16 in BCD 8421 code is





Answer : (B) 00101001


7. (44)8 in BCD 8421 code is





Answer : (C) 00110110


8. For a code to be self-complementing, the sum of all its weights must be





Answer : (B) 9


9. The following code is not a BCD code.





Answer : (A) Gray code


10. The parity of the binary number 11011001 is





Answer : (C) odd


Binary Codes MCQ

11. 2-out-of-5 code is





Answer : (C) Non-weighted code


12. 8421 code is





Answer : (B) Weighted code


13. 2421 code is





Answer : (A) Weighted self-complementing code


14. The minimum distance of ASCII code is





Answer : (A) 1


15. A code with a minimum distance of 3 can





Answer : (A) Detect double error and correct single error


Binary Codes MCQ

16. The minimum distance required for a code to detect and correct single bit error is





Answer : (C) 3


17. The minimum distance of a straight binary 4-bit code is





Answer : (B) 1


18. The Minimum distance of a straight binary 5-bit code is





Answer : (B) 1


19. The distance between the two binary words 01101101 and 00110100 is





Answer : (C) 4


20. For a code to be a single-bit error correcting code, the minimum distance of that code must be





Answer : (C) 3


Related Links: –

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *