Binary Codes MCQ SET-2

Binary Codes MCQ SET-2 Question with Answer


1. For 2-bit error detection, the minimum distance of that code must be





Answer : (B) 3


2. The 7-bit Hamming code is used to transmit





Answer : (B) 4 data bits


3. ASCII and EBCDIC codes are





Answer : (C) Alphanumeric codes


4. ASCII code is a





Answer : (B) 7-bit code


5. EBCDIC code is a





Answer : (C) 8-bit code


Binary Codes MCQ

6. A 15 bit Hamming code requires





Answer : (A) 4 parity bits


7. How many bits are needed to encode all the letters(26), 10 symbols and all numerals (10)?





Answer : (D) 7


8. Which of the following codes is known as the 8421 code?





Answer : (D) BCD code


9. ASCII





Answer : (D) Has 128 Characters including control characters


10. The XS-3 code is a





Answer : (C) Self-complementing code


Binary Codes MCQ

11. In which code do the successive code characters differ in only one position?





Answer : (A) Gray Code


12. In which of the following codes do the sucessive characters differ in only 1-bit position?





Answer : (C) Cyclic code


13. Which of the following is a self-complementing code?





Answer : (A) XS-3 code


14. The word length of the Hamming code to represent decimal digits is





Answer : (D) 7


15. The number of parity in a 12-bit Hamming code is





Answer : (A) 4


Binary Codes MCQ

16. An example of weighted code is





Answer : (D) 8421


17. Gray code of (110101)2 is





Answer : (A) 101111


18. Hexadecimal equivalent of the binary no. 10111010001111 is





Answer : (A) 2E8F


19. Two 4-bit 2’s complement of binary numbers 1011 and 0110 are added. Then the result will be





Answer : (D) 0001


20. 1’s complement of 11001010 is given by:





Answer : (C) 00110101


Related Links: –

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *