C++ MCQ Set-1

Object Oriented Programming through C++ MCQ Questions and Answers


1. Which datatype is used to represent the absence of parameter ?





Answer : C
Explanation : Because void specifies an empty set of values/parameters.


2. In C++ what is the sign of character type by default ?





Answer : C


3. The size of an object or a type can be determined using which operator ?





Answer : B


4. Which of the following will not return a value ?





Answer : B
Explanation : void represents an empty set of values.


5. In which type does enumerators are stored by the compiler ?





Answer : B


C++ MCQ

6. The constants are also called as :





Answer : C


7. The data elements in structure are also known as what ?





Answer : B


8. What is this operator called ?





Answer : A


9. How many type of comments are there in C++ ?





Answer : B
Explanation : There are two types of comments in C++. Single line comments uses double slash //. Multiple line comments uses /* comment inside */.


10. Where does the execution of the program starts ?





Answer : B


C++ MCQ

11. How many minimum number of functions are need to be presented in C++ ?





Answer : B
Explanation : In C++ we require atleast 1 function to execute C++ program taht is main function.


12. In which of the follwing we cannot overload the function ?





Answer : A


13. When out function need to return anything means what will we use/send as paramenter in function ?





Answer : A


14. What does your class can hold ?





Answer : C


15. Where does the object is created ?





Answer : A


C++ MCQ

16. Pick the other name of operation function :





Answer : B


17. Which alternative can replace the throw statement ?





Answer : C


18. Where is the derived class is derived form :





Answer : B
Explanation : Because derived inherits functions and variables from base.


19. Which symbol is used to create multiple inheritance ?





Answer : B


20. Which header file is used to pass unknown number to arguments to function ?





Answer : C




Related Links

1 thought on “C++ MCQ Set-1”

Leave a Comment

Your email address will not be published.