Computer Organization MCQ SET-4

Computer Organization AND Architecture MCQ With Answers


1. Subractor can be implemented using




Answer :(C) both (a)&(b)


2. Overflow occurs when




Answer :(B)Data is out of range


3. Instruction cycle is




Answer :(B) fetch-decode-execution


4. Cache memory




Answer :(B) increase performance


5. In microprogramming




Answer :(C) horizontal microinstruction is faster


Computer Organization MCQ
6. Associative memory is




Answer :(A) content addressable memory


7. The speed of microprocessor is usually measured by the




Answer :(D)time required to execute a basic instruction


8. For BIOS(Basic Input Output System) and IOCS(Input Output Control Systyem),which one of the following is true?




Answer :(D) BIOS is not a part of Operating System and IOCS is a part of Operating System


9. How many RAM chips of size (256 K * 1 bit) are required to build 1M byte memory?




Answer :(A) 32


10. Which logic gate has the highest speed?




Answer :(D) ECL


Computer Organization MCQ
11. A decimal number has 30 digits. Approximately, how many digits would binary representations have?




Answer :(B) 90


12. How many address lines is needed to address each memory location in 2046*4 memory chip?




Answer :(A) 11


13. The minimum number of operands with any instruction is




Answer :(C) 0


14. A single bus structure primarily found in




Answer :(A) Mini and Micro-computers


15. The principle of lacalty justifies the use of




Answer :(B) Cache memory


Computer Organization MCQ
16. Memory mapped I/O scheme for the allocation of address to memories and I/O devices is used for




Answer :(C) Both Large and Small systems


17. Which of the following addressing modes is used in the instruction PUSH B ?




Answer :C) immediate


18. A ripple carry adder requires …time.




Answer :(C) linear time(O(N))


19. Convert (FAFAFA)16 into octal form.




Answer :(C) 76575372


20. When signed numbers are used in binary arithmetic, then which one of the following notations would have unique representaion for zero?




Answer :(A) 2’s complement


Related Links:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *