Computer Organization MCQ SET-5

Computer Organization AND Architecture MCQ With Answers


1. Booth’s algorithm for computer arithmetic is used for





Answer :(B) multiplication of number in 2’s complement form


2. Micro instruction are kept in





Answer :(C) control store


3. What is 2’s complement representation of -24 in a 16-bit microcomputer?





Answer :(B) 1111 1111 1110 1000


4. Cache memory is used to increase the speed of





Answer :(A) cpu


5. In a microprocessor the address of the next instruction to be executed is stored in





Answer :(B) program counter


Computer Organization MCQ

6. A system has 48-bit virtual address, 36-bit physical address and 128 MB main memory; how many virtual and physical pages can the address spaces support?





Answer :(A) 236,224


7. The basic principle of the von Neumann computer is





Answer :(C) stoing both progranm and data in same memory


8. Physical memory broken down into groups of equal size is called





Answer :(A) block


9. The performance of a pipelined processor suffers if





Answer :(D) all of these


10. “Delayed Branching” is realated to





Answer : (B) pipeline remedy


Computer Organization MCQ

11. The mode field determines





Answer :(B) the type of addressing


12. By left-shifting the content of a register once, its content is





Answer :(A) doubled


13. Maximum number of directly addressable locations in the memory of a processor having 10-bits wide control bus, 20-bits address bus, and 8-bit data bus is





Answer :(c) 1M


14. The last statement of any Symbolic Microprogram must cantain





Answer :(B) FETCH


15. Virtual memory system allows the employment of





Answer :(A) more than address space


Computer Organization MCQ

16. In fourth generation computers, the main technology used is





Answer :(D) LSI & VLSI


17. The numbsrs in the range -23 to +31 are represented by the minimum number of bits





Answer :(c) 6


18. Bidirectional buses use





Answer :(C) two back to back connected tri-state buffers in parallel


19. The first computer used to store a program is





Answer :(c) ENIAC


20. A machine using base register addressing method has n base registers and displacement contains k bits; programmer can access any





Answer :(B) n regions of 2k addresses each


Related Links:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *