Computer Organization MCQ SET-6

Computer Organization AND Architecture MCQ With Answers


1. Thrashing





Answer :(C) implies excessive page I/O


2. When signed numbers are used in binary arithmetic, then which one of the following notations would have unique representation for zero?





Answer :(C) Sign 2’s complement


3. If the memory chip size is 256*1 bits, then the number of chips required to make up 1 kbytes of memory is





Answer :(B) 32


4. How many address bits are required for a 512*4 memory?





Answer :(C) 9


5. What is 2’s complement representation of -20 in a 16-bit microcomputer?





Answer :(D) none of these.


Computer Organization MCQ

6. The technique of placing software in ROM semiconductor chip is called





Answer :(C) FIRMWARE


7. Which one is the advantages of virtual memory?





Answer :(C) Program larger than physical memory size can be run


8. A page fault





Answer :(B) is an access to page not currently in memory


9. With 2’s complement representation, the range of values that can be represented on the data bus of an 8-bit microprocessor is given by





Answer :(A) -128 to +127


10. The logic circuitry in ALU is





Answer :(A) entirely combinational


Computer Organization MCQ

11. A digital computer has a common bus system for 16 registers of 32-bits each. How many MUX are needed and what will be the size of each MUX?





Answer :(A) 32,16


12. How many address bits are required for a 1024*8 memory ?





Answer :(B) 10


13. The basic principle of a Harvard computer is





Answer :(A) storing program and data in separate memory


14. A digital computer ha a memory unit of 32k * 12 and cache memory of 512 * 12 words. The cache uses direct mapping. How many bits are there in tag, index field?





Answer :(D) 6,9


15. A ‘hit’ occurs





Answer :(B) when a word is found in cache memory


Computer Organization MCQ

16. Normalized representation of 0.00101*22is





Answer :(C) 1.01*2-1


17. Number of transistors in CMOS static RAM cell is





Answer :(C) 6


18. Maximum n bit 2’s complement number is





Answer :(C) 2n-1 -1


19. State True or False: Adding 0110 11012 to 1010 00102 in 8-bit 2’s complement binary will cause an overflow



Answer :(A) True


20. From a source code, a compiler can detect





Answer :(C)Syntax error


Related Links:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *