Computer Organization MCQ SET-7

Computer Organization AND Architecture MCQ With Answers


1. The purpose of ROM in a computer system is





Answer :(A) to store constant data required for computers own use


2. Which one does not possess the characteristics of a memory element?





Answer :(C) An AND gate


3. Data from memory location after fetching is deposited by memory in





Answer :(B) MBR


4. How many minimum NAND gates are required to make a flip flop?





Answer :(A) 4


5. A UART is an example of





Answer :(A) serial asynchronous data transmission ship


Computer Organization MCQ

6. A priority interrupt may be accomplished by





Answer :(D) all of these


7. Control program memory can be reduced by





Answer :(C) vertical format micro-program


8. Periodic refreshing is needed in





Answer :(D) DRAM


9. Which of the following I/O mechanisms requires the least hardware support?





Answer :(A) Polled


10. How many bits are needed to represent a digit in hexadecimal notation?





Answer :(D) 4


Computer Organization MCQ

11. How many RAM chips(each of 128*4) are required to provide a memory capacity of 2048 bytes?





Answer :(B) 32


12. How many memory locations can be accessed by a 32-bit computer?





Answer :(A) 4GB


13. Which one of the following is volatile in nature?





Answer :(A) RAM


14. The maximum unsigned binary number in 8-bit is





Answer :(A) 255


15. The minimum and maximum 8-bit numbers in signed magnitude representation are





Answer :(C) -128 and 127


Computer Organization MCQ

16. The minimum and maximum 8-bit numbers in signed 2’s complement representation are





Answer :(B) -128 and 127


17. The complement operations are useful for





Answer :(D) Subtraction and logical operations


18. In floating-point representation, biased exponent is used to :





Answer : (D) Both (a) and (c)


Computer Organization MCQ

19. The overflow in floating-point representation is detected by inspecting





Answer : (A) The carry into sign bit and carry-out from the sign bit positions and if they are different


20. The floating-point numbers are normalized





Answer :(D) Both (a) and (b)


Related Links:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *