Computer Organization MCQ SET-8

Computer Organization and Architecture MCQ with Answers


1. The vonneuman bottle is a problem, which occurs due to





Answer :(C) speed disparity between CPU and main memory


2. The circuit used to store one bit of data is known as





Answer :(D) Flip-Flop


3. SIMD represents an organization that





Answer :(B) includes many processing units under the supervision of a common control unit


4. The ALU makes use of …….to store the intermediate results.





Answer :(A) Accumulators


5. A Source program is usually in





Answer :(B) High-level language


Computer Organization MCQ

6. if you convert (+46.5) into a 24 bit floating point binary number following IEEE convention what would be the exponent?





Answer :(D) none of these


7. The maximum number of additions and subtractions are required for which of the following multiplier numbers in Booth’s algorithm





Answer :(D) 0101 0101


8. Floating point representation is used to store





9. A given memory chip has 12 address pins and 4 data pins it has the ……. number of locations.





Answer :(B) 212


10. (2FA0C)16





Answer :(B) (00101111101000001100)2


Computer Organization MCQ

11. In a normal n-bit adder to find out if an overflow has occurred we make use of





Answer : (D) XOR gate


12. Which of the following address modes is used in the instruction ‘POP B’





Answer :(D) register indirect


13. A computer uses words of size 32-bit.the instruction





Answer :(D) must always be fetched in two cycles with one byte in each cycle


14. The CPI value for RISC processor is





Answer :(a) 1


15. A stack-organised computer uses instruction of





Answer :(C) zero addressing


Computer Organization MCQ

16.When performing a looping operation the instruction gets stored in the





Answer : (C) Cache


17. In case of zero address instruction method the operands are stored in





Answer :(C) Stack


18. The addressing modes which uses the PC instead of a general purpose register is





Answer :(A) Relative


19. How many memory locations can be addressed by a 32-bit computer?





Answer :(A) 64 KB


20. The addressing mode of an Instruction is resolved by





Answer :(C) DMA controller


Related Links:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *