Data Structure MCQ SET-3

Data Structure MCQ Questions with Answer In this set we cover all the topic of Data structure like Array, Linked List, Stack, Queue, Tree ,Graph , Time complexity and Space complex complexity of different data structure, Sorting, Searching, Heap etc.

data strucutre mcq

1. Now do you initialize an array in C ?





Answer : C


2. which of the following concepts make extensive use of arrays ?





Answer : D


3. What is the order of a matrix ?





Answer : A


4. Process of inserting an element in stack is called ______





Answer : B


5. The data structure required to check whether an expression contains balanced parenthesis is ?





Answer : A


Data Structure MCQ

6. Which data structure is needed to convert infix notation to postfix notation ?





Answer : D


7. A linear collection of data elements where the linear node is given by means of pointer is called ?





Answer : A


8. A linear list of elements in which deletion can be done from one end(front) and insertion can take place only at the other end(rear) is known as a





Answer : A


9. Which of the following is false about a doubly linked list ?





Answer 😀


10. What differentiates a circular linked list from normal liked list ?





Answer : C


Data Structure MCQ

11. What is the complexity of searching for a particular element in a singly linked list ?





Answer : A


12. Binary trees can have how many children ?





Answer : A


13. What is the time complexity of pre-order traversal in the iterative fashion ?





Answer : B


14. Which of the following is false about a binary search tree ?





Answer : D


15. What is an external sorting algorithm ?





Answer : A


Data Structure MCQ

16. Quick sort can be categorized into which of the following ?





Answer : B


17. What is the number of edges present in a complete graph having n vertices ?





Answer : B


18. A connected planer graph having 6 vertices 7 edge contains ______ regions.





Answer : B


19. Depth first search is equivalent to which of the traversal in the Binary Tree ?





Answer : C


20. What would be the number of zero’s in the adjacency matrix of the given graph ?





Answer : B




Related Links

Leave a Comment

Your email address will not be published.