DEM MCQ 2018

Digital Electronics & Microprocessor (DEM MCQ) Multiple Choice Questions and Answers

1. Truth table is used to express :





Answer : A
Explanation : None


2. 1’s complement of 11001010 is given by :





Answer : C
Explanation : None


3. The time required for a gate or inverter to change its state is called :





Answer : C
Explanation : None


4. The minimum number of transistors can be used by 2 input AND gate is __________





Answer : A
Explanation : In AND gate minimum number of transistors can be used by 2 input and maximum number of transistors up to 3 imput.


5. A microprocessor is ALU and ______





Answer : D
Explanation : None


DEM MCQ 2018

6. The Boolean expression A’B+AB’+AB is equivalent to :





Answer : D
Explanation : A’B+AB’+AB = A’B+A(B’+B) = A’B+AB {Formula,X+X’=X} = B(A’+A) = BA


7. K-map is used for the purpose :





Answer : C
Explanation : None


8. EPROM contents can be erased by exposing it to :





Answer : A
Explanation : None


9. The gates required to build a half adder are :





Answer : C
Explanation : None


10. The number of output pins of a 8085 microprocessor are :





Answer : A
Explanation : None


DEM MCQ 2018

11. Which one of the following is 8-bit register in microprocessor :





Answer : C
Explanation : The registers, PSW, TCON and Accumulator are 8-bit registers.


12. General purpose registers in a 8085 microprocessor are :





Answer : A
Explanation : General Purpose register pairs – BC, DE, and HL, to perform some 16-bit operation.


13. The use of OP-AMP is generally not preferred as :





Answer : B
Explanation : None


14. Which of the following is an universal gate ?





Answer : C
Explanation : None


15. In Boolean Algebra the plus sign (+) indicates :





Answer : B
Explanation : None


DEM MCQ 2018

16. The unit that performs the arithmetic and logical operation on the stored number is known as :





Answer : A
Explanation : None


17. LEDs are usually switched ON and OFF by :





Answer : B
Explanation : None


18. A stack pointer is ______ bit register in 8085 microprocessor





Answer : C
Explanation : None


19. Flip-flops comes in the category of :





Answer : B
Explanation : None


20. The solution of (10000-1111) is given by :





Answer : A
Explanation : None

Related Links Multiple Choice Questions and Answers

Leave a Comment

Your email address will not be published.