DIGITAL ELECTRONICS-II MCQ SET-1

Digital Electronic-2 MCQ

Digital Electronics-2 MCQ Questions and Answers


1. Number of memory chips needed to design 16 Kilo byte memory if the memory if the memory chip size is 1024×1.





Answer : B


2. One nibble is equal to ______





Answer : B


3. IC 74139 is ______





Answer : A


4. Magnetic tape is coated with tiny particles of ______





Answer : D


5. Which of the following is true for sampling theorem.





Answer : C


Digital Electronics-2 MCQ

6. Which of the following is the fastest A/D converter





Answer : B


7. For weighted resistor n-bit D/A converter, the resistor value of LSB is ______





Answer : A


8. Pits and lands are related to ______





Answer : B


9. The magnetic flux lines are used to write data to ______





Answer : A


10. Which of the following is true for PROM





Answer : A


Digital Electronics-2 MCQ

11. The primary colours are





Answer : C


12. The number of comparators required for an 8 bit parallel comparator A/D converter is :





Answer : A


13. A magnetic drum of 8″ diameter has 100 tracks and storage of 200 bits/inch. It storage capacity is :





Answer : A


14. Counter can be used in the measurement of :





Answer : D


15. The maximum speed of electronic switch can be ______ operations per second.





Answer : D


Digital Electronics-2 MCQ

16. The resolution of a 12 bit D/A converter is ______ of full scale output





Answer : A


17. The maximum sampling rate time Ts of a 10 KHz sinusoidal voltage for conversion to digital form is :





Answer : B


18. The access time of ROM using bipolar transistor is about :





Answer : C


19. R-2R ladder network is used for :





Answer : C


20. Which is known as one shot multivibrator :





Answer : B




Related Links

Leave a Comment

Your email address will not be published.