Java MCQ Set-1

Java MCQ Questions with Answers

Very Important Questions for Diploma Students


1. Which of the following has highest memory requirement?





Answer : C


2. Which of these operators is used to allocate memory for an object ?





Answer : C
Explanation : New operator dynamically allocates memory for an object.


3. In Java objects are passed as :





Answer : D


4. Which is a reserved word in the Java Programming language ?





Answer : B


5. Command to execute a compiled Java program is :





Answer : B
Explanation : Command Java is used to execute compiled program and Java C is used to compile java program.


Java MCQ

6. The default value of a static integer variable of a class in Java :





Answer : A


7. In Java objects are created by which keyword ?





Answer : B


8. The process by which one object acquires the properties of another object is called :





Answer : D


9. Java Compiler Java C translate Java source code into :





Answer : B


10. Which operator is used for concatenation in Java ?





Answer : D
Explanation : ‘+’ operator in java can be used to add numbers and concatenate strings.


Java MCQ

11. Which of these keywords must be used to monitor for exceptions ?





Answer : A


12. Which of these keywords is used to manually throw an exception ?





Answer : C
Explanation : “throw’ keyword is used for throwing exception manually in java program.


13. Which of these is not a bitwise operator ?





Answer : B


14. What is the output of relational operators ?





Answer : B
Explanation : The output of relational operator is boolean value which is true or false.


15. Which of these have highest precedence ?





Answer : A


Java MCQ

16. Which of these method is used to find out that a thread is still running or not ?





Answer : C
Explanation : isAlive() method is used to check whether the thread being called is running or not.


17. Which of these are types of Multitasking ?





Answer : C
Explanation : There are two types of multitasking: Process based multitasking and Thread based multitasking.


18. Which of these coding types is used for data type characters in Java ?





Answer : C
Explanation : Unicode defines fully international character set that can represent all the characters found in all human languages.


19. What is the range of data type byte in Java ?





Answer : A


20. Thread priority in Java is :





Answer : A
Explanation : Java assigns to each thread a priority that determines hoe that thread should be treated with respect to others. Thread priority is integers that specify relative priority of one thread to another.




Related Links

Leave a Comment

Your email address will not be published.