Logic gates MCQ SET-1

Logic Gates MCQ Set-1 Question with Answer


1. A combinational circuit can be designed using only





Answer : (D) NOR gates


2. A combinational circuit can be designed using only





Answer : (D) NAND gates


3. What is the logic which controls a stair case light associated with two switehes A and B located at the bottom and top of the stair case respectively?





Answer : (C) X-OR


4. The NAND gate can function as a NOT gate if





Answer : (A) All input are connected together


5. The NOR gate can function as a NOT gate if





Answer : (A) All inputs are connected Together


Logic Gates MCQ

6. An X-OR gate gives a high output





Answer : (A) If there are odd number of 1s


7. An exclusive NOR gate is logically equivalent to





Answer : (B) X-OR gate followed by an inverter


8. The X-OR and X-NOR gates can have how many inputs?





Answer : (A) 2


9. The logic expression AB + A’B’ can be implemented by giving the inputs A and B to a two input





Answer : (D) X-NOR gate


10. The logic expression AB’ + A’B can be implemented by giving the inputs A and B to a two input





Answer : (C) X-OR gate


Logic Gates MCQ

11. Which of the following is known as a mod-2 adder?





Answer : (A) X-OR gate


12. What is the minimum number of two input NAND gates used to perform the function of 2-input OR gate?





Answer : (C) Three


13. NOT gates are to be added to the inputs of which gate to convert it to a NAND gate?





Answer : (A) OR


14. NOT gates are to be added to the inputs of which gate to convert it to a NOR gate?





Answer : (B) AND


15. What logic function is produced by adding inverters to the inputs of an AND gate?





Answer : (B) NOR


Logic Gates MCQ

16. What logic function is produced by adding inverters to the inputs of an OR gate?





Answer : (B) NAND


17. What logic function is produced by adding an inverter to each input and output of an AND gate?





Answer : (D) OR


18. What logic function is produced by adding an inverter to each input and output of an OR gate?





Answer : (C) AND


19. Which of the following gates is known as a coincidence detector?





Answer : (D) X-NOR gate


20. Which of the following gates is known as anticoincidence detector?





Answer : (B) X-OR gate


Related Links: –

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *