Logic gates MCQ SET-2

Logic Gates MCQ Set-2 Question with Answer


1. The output of a NOR gate is high





Answer : (A) Only when all the inputss are low


2. The output of a NAND gate is low





Answer : (B) Only when all teh inputs are high


3. How many NOR gates are required to obtain AND operation?





Answer : (B) 3


4. What is the minimum number of NAND gates required to realize an X-OR gate?





Answer : (B) 4


5. What is the minimum numbe of NOR gate required to realize an X-OR gate?





Answer : (C) 5


Logic Gates MCQ

6. An AND gate can be imagined as





Answer : (A) Switches connected in series


7. An OR gate can be imagined as





Answer : (B) Switches connected in parallel


8. An all or nothing gate is the other name of





Answer : (A) AND gate


9. An any or all gate is the other name of





Answer : (B) OR gate


10. A bubbled AND gate is equivalent to a





Answer : (C) NOR gate


Logic Gates MCQ

11. A bubbled OR gate is equivalent to a





Answer : (B) NAND gate


12. A bubbled NAND gate is equivalent to a





Answer : (A) OR gate


13. A bubbled NOR gate is equivalent to a





Answer : (A) AND gate


14. The output of a gate LOW when at least one of its inputs is HIGH. This is true for





Answer : (C) NOR


15. The output of a gate HIGH when at least one of its inputs is LOW. it is true for





Answer : (B) NAND


Logic Gates MCQ

16. The output of a agte is LOW if and only if all its inputs are HIGH. it is true for





Answer :(D) NAND


17. The output of a gate is HIGH if and only if all its inputs are LOW. it is true for





Answer : (A) NOR


18. The most suitable gate for comparing two bits is





Answer : (D) X-OR


19. Which of the following gates cannot be used as an inverter?





Answer : (B) AND


20. A gate is enabled when its enable input is at logic 1. The gate is





Answer : (B) NAND


Related Links: –

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *