Logic gates MCQ SET-3

Logic Gates MCQ Set-3 Question with Answer


1. A gate is enabled when its enable input is at logic 0. The gate is





Answer : (A) NOR


2. A gate is inhibited when its inhibit input is at logic 1. The gate is





Answer : (C) OR


3. A gate is disabled when its disable input is at logic 0. The gate is





Answer : (A) AND


4. The output of a logic gate is 1 when all its inputs are at logic 1. The gate is either





Answer : (B) An AND or an OR


5. The output of a logic gate is 1 when all its inputs are at logic 0. The gate is either





Answer : (A) A NAND or a NOR


Logic Gates MCQ

6. The Output of a logic gate is 1 when all its inputs are at logic 1. The gate is either





Answer : (D) An OR or an X-NOR


7. The output of a logic gate is 1 when all its inputs are at logic 0. The gate is either





Answer : (A) A NOR or an X-NOR


8. The output of a logic gate is 0 when all its inputs are at logic 1. the gate is either





Answer : (A) A NOR or an X-NOR


9. The output of a logic gate is 0 when all its inputs are at logic 0. the gate is either





Answer : (C) An OR or an X-OR


10. The number of rows in the truth table of a 4-input gate is





Answer : (D) 16


Logic Gates MCQ

11. Which of the following statements is true?





Answer : (A) OR and NOT gates are necessary and sufficient for realization of any logic function.


12. For checking the parity of a digital word, it is perferable to use





Answer : (C) X-OR gates


13. The most suitable gate to check whether the number of 1s in a digital word is even or odd is





Answer : (A) X-OR


14. Which of the following operations is commutative but not associative?





Answer : (D) NAND


15. Which of the following operations is commutaive but not associative?





Answer : (B) NOR


Logic Gates MCQ

16. How many minimum NOR gates is rwquired to implement NAND gate?





Answer : (A) 3


17. The minimum number of NAND required to implement an EX-OR gate is





Answer : (C) 4


18. The Number of XOR gates required for conversion of 11011 to is equivalent Gray code is





Answer : (D) 4


19. The gates required to build a half adder are





Answer : (C) EX-OR gate and AND gate


20. Which of the following is an Universal gate?





Answer : (C) NOR


Related Links: –

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *