Networking MCQ-1

Data Communication and Networking MCQ Questions and Answers


1. In the layer hierarchy as the data packet moves from the upper to the lower layers headers are.





Answer : A
Explanation : Each layer adds its own header to the packet from the previous layer. For example, in the Internet layer, the IP header is added over the TCP header on the data packet that came from the transport layer.


2. The first Network





Answer : D
Explanation : ARPANET stands for Advanced Research Projects Agency Networks. It was the first network to be implemented which used the TCP/IP protocol in the year 1969.


3. These factors affect transmission rate in DSL





Answer : D
Explanation : Because DSL is made of twisted wire copper pair, the gauge of twisted pair line i.e. the protection and electrical interference would affect the transmission rate in DSL.


4. HFC contains





Answer : C
Explanation : Hybrid fiber-coaxial (HFC) is a telecommunications industry term for a broadband network that combines optical fiber and coaxial cable. It has been popularly used since the early 1990s.


5. Which they are presented





Answer : D


Networking MCQ

6. Transmission data rate is decided by





Answer : B
Explanation : Basically the transmission speed is determined by the cables and connectors used. Hence it is physical layer that determines the transmission speed in network.


7. In DSL telco provides these service-





Answer : C
Explanation : DSL stands for Digital Subscriber Line and ISP stands for Internet Service Provider. In a Digital Subscriber Line system, the same company which provides phone connection is also an ISP.


8. Which transmission media has the highest transmission speed in a network?





Answer : C
Explanation : Fiber optics is considered to have the highest transmission speed among the all mentioned above. The fiber optics transmission runs at 1000Mb/s.


9. Which one of the following is not a function of the network layer?





Answer : A
Explanation : In the OSI model, network layer is the third layer and it provides data routing paths for network communications.


10. Header of a frame generally contains





Answer : D
Explanation : In a frame, the header is a part of the data that contains all the required information about the transmission of the file.


Networking MCQ

11. User data-gram protocol is called connection-less because





Answer : A
Explanation : UDP is an alternative for TCP and it is used for those purposes where speed matters most whereas loss of data is not a problem.


12. Common gateway interface is used to





Answer : A


13. Physical or logical arrangement of network is





Answer : A
Explanation : Topology defines the structure of the network of how all the components are interconnected to each other.


14. Data communication system spanning states of countries or the whole world is





Answer :B
Explanation : WAN is the abbreviation for Wide Area Network. This network extends over a large geographical area. WANs are used to connect cities, states or even countries.


15. TCP groups a number of bytes together into a packet called





Answer : C
Explanation : Segment is a grouping of number of bytes together into a packet.


Networking MCQ

16. Which multiple access techniques is used by IEEE802.11 standard for wireless LAN ?





Answer : B
Explanation : CSMA/CA stands for Carrier-sense multiple access/collision avoidance. It is a multiple access protocol used by IEEE 802.11 standard for wireless LAN.


17. What is WPS ?





Answer : A
Explanation : WPS stands for Wi-Fi Protected Setup. It is a wireless network security standard that tries to make connections between a router and wireless devices faster and easier.


18. The DOS attack is which the attacker sends deluge of packets to the targeted host.





Answer : B
Explanation : In Bandwidth flooding, the attacker floods the victim machine with a deluge of packets to make sure that no bandwidth is available. The victim then cannot utilize the complete bandwidth to perform its operation.


19. Method(s) to move data through a network of links and switches





Answer : D
Explanation : Packet switching and Circuit switching are two different types of switching methods used to connect the multiple communicating devices with one another.


20. The number of layers in internet protocol stack





Answer : A
Explanation : There are five layers in the Internet Protocol stack. he internet protocol stack model is also called the TCP/IP model.




Related Links

Leave a Comment

Your email address will not be published.