Number System MCQ SET-1

Number System MCQ SET-1 Question With Answer


1. Knowledge of binary number system is required for the designers of computers and other digital systems because





Answer : D (The devices used in these systems operate in binary)


2. A binary number with n bits all of which are 1s has the value





Answer : D (2n-1)


3. If √41 = 5, the base (radix)of the number system is





Answer : B (6)


4. The number of bits required to assign binary roll numbers to a class of 60 students is





Answer : B (6)


5. The radix of the number system if 302/20 = 12.1 is





Answer : B (4)


Number System MCQ

6. The value of base r if (121)r = (144)8 is





Answer : C (9)


7. The value of base r if (159)10 = (186)r is





Answer : B (9)


8. When two n bit binary numbers are added, the sum will contain at the most





Answer : B (n + 1 bits)


9. when two n bits binary numbers are multiplied, the product will contain at the most





Answer : B (2n bits)


10. A group of 8 bits is known as





Answer : B (A byte)


Number System MCQ

11. In a digital system performance accuracy depends on





Answer : (C) Word length


12. The most important advantage of a digital system over an analog system is





Answer : (D) Noise immunity


13. How many binary numbers are created with 8-bits?





Answer : (A) 256


14. The highest decimal number that can be represented with 10 binary digits is





Answer : (B) 1023


15. Let (A2C)16 = (X)8, Then X is given by





Answer : (D) 5054


Number System MCQ

16. The number of 1s are present in the binary representation of 3*512+7*64+5*8+3 is





Answer : (C) 9


17. If (212)x = (23)10 where x is base (+ve integer), then the value of x is





Answer : (B) 3


18. The decimal equivalent of (1111100100)2 is





Answer : (C) 996


19. The decimal number equivalent of (A0F9.0EB)16 is





Answer : (C) 41209.0572


20. Hexadecimal equivalent of the binary no. 10111010001111 is





Answer : (A) 2E8F


Related Links: –

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *