NUMBER SYSTEM MCQ SET-2

Number System MCQ SET-2 Question With Answer


1. How many 1s are present in the binary representation of 15*256+5*16+3?





Answer : (A) 8


2. If √61 = 7, the base of the number system is





Answer : (B) 8


3. If 52/4 = 12, the base of the number system is





Answer : (C) 6


4. If (128)10 = (1003)b, the possible base b is





Answer : (C) 5



5. If (292)10 = (204)b, the possible base b is





Answer : (B) 12


Number System MCQ

6. 1’s complement of 1’s complement of the binary number 10110011 is





Answer : (B) 10110011


7. 2’s complement of 2’s complement of the binary number 10110101 is





Answer : (C) 10110101


8. The hexadecimal number system is used in digital computers and digital systems to





Answer : (D) Input binary data into the system


9. In a digital computer binary subtraction is performed





Answer : (B) Using 2’s complement method


10. The largest negative number which can be stored in a computer that has 8-bit word length and uses 2’s complement arithmetic is





Answer : (C) 128


Number System MCQ

11. The largest Positive number that can be stored in a computer that has 16-bit word length and uses 2’s complement arithmetic is





Answer : (B) 32767


12. The minimum number of bits required to represent positive numbers in the range 1 to 63 using 2’s complement representation is





Answer : (C) 7


13. The minimum number of bits required to represent negative numbers in the range of -1 to -11 using 2’s complement arithmetic is





Answer : (D) 5


14. Consider n bit 1’s complement representation of integer numbers. the range of integer values N, that can be represented is





Answer : (B) 1-2n-1≤ N ≤ 2n-1-1


15. Which number system is not a positional number system?





Answer : (A) roman


Number System MCQ

16. The base of the duo decimal number system is





Answer : (B) 12


17. The value of base X for which (211)X = (152)8 is





Answer : (D) 07


18. If (54)10 =(X)4, then the value of X is





Answer : (B) 312


19. (11011)2 in BCD 8421 code is





Answer : (B) 00100111


20. What is Gray equivalent of binary 1101?





Answer : (B) 1011


Related Links: –

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *