Operating System MCQ-1

Operating System MCQ Questions and Answers


1. The interval form of time of submission of a process to the time of completion is termed as-





Answer : B


2. Time quantum is defined in ______ scheduling algorithm.





Answer : C


3. The number of process completed per unit time is known as –





Answer : A


4. The process control block is ______





Answer : C


5. The degree of multiprogramming is ______





Answer : B


Operating System MCQ

6. ______ is the concept in which process is copied into main memeory from the secondary memeory according to the requirement.





Answer : B


7. Standard set of functions through which interacts with kernel is defined by





Answer : A


8. The circular wait condition can be prevented by





Answer : A


9. Physical memory is broken into fixed sized blocks called





Answer : B


10. The ______ table contains the base address of each page in physical memory.





Answer : B


Operating System MCQ

11. Paging increases the ______ time.





Answer : A


12. To access the services of operating system the interface is provided by the –





Answer : C


13. Which is the first program run on a computer when the computer boots up ?





Answer : C


14. A thread is also called a ______





Answer : A


15. CPU fetches the instruction from memory according to the value of –





Answer : A


Operating System MCQ

16. Which of the following is CPU schedulling algorithm.





Answer : D


17. First to LINUX kernel which supports the SMP hardware was





Answer : D


18. If a page no is not found in the TLB then it is known as a





Answer : A


19. With multiprogramming ______ is used productivity-





Answer : A


20. A ______ is a collection of electronics that can operate a part, a bus or a device.





Answer : A






Related Links

Leave a Comment

Your email address will not be published.