Operating System MCQ-3

Operating System MCQ Questions and Answers


1. Process synchronization can be done on-





Answer : C


2. Which of the following do not belong to queues for processes?





Answer : B


3. In a time-sharing operating system, when the time slot given to a process is completed, the process goes from the running state to the :





Answer : B


4. A process control block (PCB) does not contain which of the following





Answer : C


5. ______ is an example of an operating system that support single user process and single thread.





Answer : B


Operating System MCQ

6. Which of the following is not the state of a process ?





Answer : B


7. The segment of code in which the process may charge common variable, update, tables write into file is known as –





Answer : B


8. Conditions must be satisfied to solve the critical section.





Answer : C


9. The request and release of resources are-





Answer : C


10. For sharable resources, mutual exclusion-





Answer : B


Operating System MCQ

11. Virtual memory is normally implemented by –





Answer : A


12. A page fault occurs when





Answer : B


13. Which of the following page replacement algorithms suffers from Belayd’s Anomaly?





Answer : C


14. A process refers to 5 pages ABCDE in order ABCDABEABCDE. If the page replacement algorithm is FIFO, the number of page transfers with an empty internal store of 3 frames is :





Answer : C


15. ______ refers to the ability of an operating system to support multiple threads of execution with a single process.





Answer : A


Operating System MCQ

16. Which are of the following is deadlock avoidance algorithm?





Answer : A


17. To differentiate the many network services a system supports ______ are used.





Answer : C


18. RPC provides a(an) ______ on the client side, a separate one for each remote procedure.





Answer : A


19. The full form of RMI :





Answer : A


20. A solution to the problem of external fragmentation is :





Answer : B






Related Links

Leave a Comment

Your email address will not be published.