Operating System MCQ-2

Operating System MCQ Questions and Answers


1. Which Module gives control of the CPU to the process selected by the short-term scheduler ?





Answer : A


2. Which scheduling algorithm allocates the CPU first to the process that requests the CPU first ?





Answer : C


3. A Process Control Block (PCB) does not contain which of the following :





Answer : D


4. File type can be represented by :





Answer : A


5. Because of virtual memory, the memory can be shared among





Answer : A


Operating System MCQ

6. Swap space exists in





Answer : C


7. Effective access time is directly proportional to





Answer : A


8. Linux is





Answer : C


9. Which one of the following is deadlock avoidance algorithm





Answer : C


10. Logical memory is broken into blocks of the same size called ______





Answer : A


Operating System MCQ

11. The ______ is used as index into the page table.





Answer : A


12. A monitor is a type of ______





Answer : C


13. ______ is the layer of a computer system between the hardware and the user program.





Answer : A


14. Operating system is an example of ______





Answer : A


15. Run time mapping from virtual to physical address is done by :





Answer : A


Operating System MCQ

16. The ______ register is read by the host to get input.





Answer : C


17. Illegal address are trapped using the ______ bit.





Answer : C


18. A system is in a safe state, only if there exists a :





Answer : C


19. A problem encountered in multitasking when a process is perpetually denied necessary resources is called





Answer : C


20. If a process fails, most operating system write the error information to a :





Answer : A






Related Links

Leave a Comment

Your email address will not be published.