Power Electronics and Drives MCQ-1

Power Electronics MCQ Questions and Answers


1. In a thyristor, anode current is made of





Answer : C


2. A DIAC can be terned as :





Answer : A


3. A UJT exhibits negative resistance region :





Answer : B


4. Inverter converts :





Answer : A


5. Which semiconductor device behaves structurally as consisting of a diode and two resistors :





Answer : A


Power Electronics MCQ

6. AC power in a load can be controlled by using :





Answer : A


7. In a full wave rectifier, the rectification ratio is approximately equal to :





Answer : C


8. The p-type emitter of a UJT is ______ dopped.





Answer : C


9. For an SCR, di/dt protection is achieved through the use of





Answer : C


10. In a pulse width modulation of chopper :





Answer : A


Power Electronics MCQ

11. Choppers can be used to





Answer : C


12. A single-phase full converter operates as an inverter, when





Answer : D


13. The average value of the output voltage in a step down DC chopper is given by :





Answer : B


14. The control method used for PWM DC-DC converter is





Answer : D


15. A fully controlled converter uses :





Answer : B


Power Electronics MCQ

16. Which device can be used in chopper circuit :





Answer : D


17. The load voltage of a chopper can be Controlled by varying the :





Answer : A


18. In pule width modulation :





Answer : C


19. The power MOSFET is a :





Answer : B


20. A step down choppers can be used in :





Answer : D




Related Links

Leave a Comment

Your email address will not be published.