Power Electronics and Drives MCQ-2

Power Electronics MCQ Questions and Answers


1. The basic elements of a electric drive is(are)-





Answer : C


2. Three phase converter are employed for :





Answer : A


3. A cycloconverter is :





Answer : C


4. Which method of heating control has leading power factor ?





Answer : B


5. When cells of storage battery are connected in parallel, then





Answer : A


Power Electronics MCQ

6. A Thyristor is a :





Answer : A


7. If the cathode of an SCR is made positive with respect to anode and no gate current is applied, then :





Answer : C


8. Which of the following is the most suitable method to “Turn ON” thyristor :





Answer : A


9. The sink to ambient thermal resistance of SCR





Answer : D
Explanation: It does not depend on any of the device configurations.


10. In a single-phase half-wave circuit with load RL and free-wheeling diode, the free-wheeling period is





Answer : C


Power Electronics MCQ

11. A fully controlled converter uses :





Answer : B


12. A three-phase full converter will require _______ number of SCRs





Answer : B


13. The cycloconverter requires forced or natural commutation as under :





Answer : A


14. A chopper is a :





Answer : D
Explanation: It is a high speed on/off semiconductor switch. Note that it behaves like a DC transformer, does not mean it is a DC transformer. There is no DC transformer.


15. In case of variable frequency system of chopper which is varied ?





Answer : A
Explanation: In frequency modulation scheme, the frequency (f) hence T (1/f) is varied by either keeping Ton constant or keeping Toff constant.


Power Electronics MCQ

16. Type-C chopper consists of :





Answer : A


17. Forced commutation requires :





Answer : A


18. The shape of the output voltage waveform in a single pulse width modulation is :





Answer : C


19. Single phase half bridge inverters requires-





Answer : D


20. In the series inverter control method :





Answer : C




Related Links

Leave a Comment

Your email address will not be published.