Power Electronics and Drives MCQ-3

Power Electronics MCQ Questions and Answers


1. Electric Derive is becoming more and more popular because





Answer : D


2. Which converter (s) can be used for D.C. series motor control-





Answer : D


3. Application of cyclo converters include





Answer : D


4. In Induction heating, which of the following is abnormally high?





Answer : B


5. Over Charging of the battery results in –





Answer : A


Power Electronics MCQ

6. A Thyristor is a





Answer : C


7. The static V-I curve for the Thyristor is plotted for





Answer : B


8. For the Thyristor to remain in the conducting(ON) state





Answer : B


9. The forward dv/dt rating of an SCR





Answer : A


10. In a single phase Half-wave circuit with load RL and a free-wheeling Diode, the load voltage during free-wheeling period will be





Answer : A


Power Electronics MCQ

11. A single phase full controlled bridge converter uses





Answer : B


12. A three-phase three-pulse, M-3 type controlled converter uses number of SCRs





Answer : C


13. A cycloconverter is a :





Answer : C


14. A chopper may be thought as a :





Answer : B


15. In Type C chopper, if only one switch is operated –





Answer : A
Explanation : Only one quadrant operation will be operated if only one switch is used. It can be eihter 1st and 2nd quadrant depending on switch is operated.


Power Electronics MCQ

16. In constant frequency system of chopper ________ is varied





Answer : B


17. In voltage fed Thyristor inverters ________ commutation is required.





Answer : B


18. In the single-pulse width modulation method the output voltage wave form is symmetrical about-





Answer : C


19. Line-commutated inverters have





Answer : B


20. The series-inverter control method is an





Answer : B




Related Links

Leave a Comment

Your email address will not be published.