Basics of Programming Language MCQs

Basics of Programming mcq multiple choice questions and answers


1. A program which translates a high-level language program into a machine language program is called ?





Answer : C
Explanation : Both are translator which translate one language to other.


2. A sequence of instructions in a computer language to get the desired result is known as :





Answer : C


3. Which type of errors are flagged by Compilers ?





Answer : B
Explanation : Compiler detect only syntax errors which involves incorrect punctuation, incorrect word sequence, undefined terms, or misuse of terms.


4. An algorithm is best described as :





Answer : B


5. Bug means :





Answer : C
Explanation : Bug means any type of error in a program.


Basics of Programming Language MCQ

6. The part of a machine level instruction which tells the central processor what has to be done ?





Answer : A


7. Which of the following is not true about an interpreter?





Answer : D


8. The errors that can be pointed out by the compiler are :





Answer : A


9. Which of the following statement is not true?





Answer : B


10. A program that converts a high level language program to a set of instructions that can run on a computer is called a :





Answer : A


Basics of Programming Language MCQ

11. The name given to a sequence of instructions in a computer language to get the desired result is :





Answer : A


12. The language understood by a computer with out translation is called :





Answer : D


13. The mapping from assembly language instructions into machine language instructions is





Answer : C


14. A compiler is :





Answer : B


15. Which one of the following statements is incorrect?





Answer : C


Basics of Programming Language MCQ

16. A translator which reads an entire program written in high-level and converts it into machine language code is :





Answer : C


17. Which of the following is not one of the process that a high-level language program must go through before it is ready to be executed?





Answer : B


18. Which of the following is related to machine language ?





Answer : D


19. The language C is:





Answer : B


20. C compiler traps :





Answer : C




5 thoughts on “Basics of Programming Language MCQs”

Leave a Comment

Your email address will not be published.