System Maintenance MCQ-1

System Maintenance MCQ Questions with Answers


1. BIOS password protects the-





Answer : B
Explanation : BIOS password can help prevent unauthorized use of a computer. A BIOS password can also be a liability, however, because if the computer owner forgets his password or a corporate user hands in his machine without disclosing the BIOS password, the computer will not boot up.


2. Which among these is a non-impact printer?





Answer : A
Explanation : DOT-Matrix, Daisy wheel, Drum printers are Imapct printer and Ink-jet, Laser Printers are Non-impact printers.


3. USB stand for-





Answer : B


4. Which of the following is hard disk interface?





Answer : D
Explanation : SCSI, IDE, SATA, PATA, ESDI are Hard disk interface.


5. Which of the following is not a secondary storage-





Answer : D
Explanation : PROM is a type of ROM which is primary memory.


System Maintenance MCQ

6. What is number of pins in print head in highest quality DOT-Matrix printer?





Answer : C
Explanation : Dot-matrix printers use an array of pins (commonly 9 or 24 pins). The higher the number of pins, the more dots per inch and the higher the print quality.


7. A software which is used to perform the hardware is known as





Answer : B
Explanation : An operating system (OS) is system software that manages computer hardware and software resources.


8. The quality of motherboard depends upon-





Answer : C


9. Diskettes are-



    (C) Rarely used with micro computer

Answer : A
Explanation : Diskettes are ideal as a portable storage solution used for files that need to be physically moved around. For example, if two PCs are not on the same network, diskettes are a great solution to transfer files from one computer to the other.


10. What is the processing speed of Intel pentium 4 ?





Answer : C


System Maintenance MCQ

11. Which of the following is not a type of monitor?





Answer : C
Explanation : USB is a specification to establish communication between devices and a host controller. USB can connect computer peripherals such as mouse, keyboard, printer etc.


12. DOT-Matrix printer is-





Answer : A
Explanation : DOT-Matrix, Daisy wheel, Drum printers are Imapct printer and Ink-jet, Laser Printers are Non-impact printers.


13. Resolution of printer is measured in-





Answer : A
Explanation : Resolution of printer is measured in Dot per inch(DPI)


14. Which of the following is not an OS?





Answer : B
Explanation : MS word is a word processing package.


15. Identify the odd one-





Answer : C
Explanation : Tracker ball, Microphone and Sensor are input device and Speaker is output device.


System Maintenance MCQ

16. Graphics tablet is an-





Answer : A
Explanation : Graphics tablet is an input device that enables a user to hand-draw images, animations and graphics, with a special pen-like stylus.


17. In a computer keyboard the Alt, Ctrl, Shift keys are known as-





Answer : D
Explanation : computer keyboard the Alt, Ctrl, Shift keys are known as modifier keys.


18. A unit of a computer system that brings data and instruction into the computer-





Answer : A
Explanation : An input device is any hardware device that sends data to a computer, allowing you to interact with and control it.


19. Which of the following is not a hardware?





Answer : D
Explanation : Virtual Router is a free, open source software based router for PCs running Windows 8, Windows 7 or Windows Server 2008 R2.


20. Identify the network hardware of a home network-





Answer : A
Explanation : An access point is a wireless network device that acts as a portal for devices to connect to a local area network.




Related Links

Leave a Comment

Your email address will not be published.