System Software MCQ-6

System Software MCQ or System Programming MCQ Questions with Answer


1. DOS stands for





Answer : B


2. Which of the following is/are editor tool?





Answer : D


3. In user interface, the dialog manager manages the conversation between the _______ & the application.





Answer : A


4. Which of the followig is/are components of programming environment?





Answer : D


5. Mnemonic operation code enables the _______ to provide helpful diagnostics.





Answer : A


System Software MCQ

6. _______ Instruction move a value between a memory word and a register in assembly language.





Answer : C


7. The use of a macro name with a set of actual parameters is replaced by some code generated from its body is called :





Answer : A


8. _______ is an association between the memory address attribute of a data item and the address of a memory area.





Answer : B


9. Which of the following is first widely used block structured language ?





Answer : D
Explanation : Algol-60 is the first widely used block structured language .


10. A program unit which can contain data declarations is called :





Answer : A
Explanation : A block can contain the declaration of variable.


System Software MCQ

11. Which is the classification of optimizing transformation?





Answer : D
Explanation : There are generally two phases of optimization which is Local optimization and Global optimization.


12. Analysis of a statement is following by code generation in :





Answer : A


13. Which type of interpreter performed some preliminary processing of source program to reduce the analysis overhead during interpretation?





Answer : B


14. A self-relocating program which can perform the relocation of its own address _______ instructions.





Answer : A
Explanation : A self-relocating program is one that relocates its address-sensitive instructions to other parts of the memory.


15. Which type of operating system is important for self-relocation ?





Answer : B




Related Links

Leave a Comment

Your email address will not be published.