Testing and maintenance of electrical machine MCQ-1

Testing and maintenance of electrical machine MCQ Questions and Answers


1. Wires carrying electric current are covered with good insulator for safety purpose. It is called _





Answer : D


2. A safety device which connected in series with live wire in circuit to protect equipments is called





Answer : C


3. Electric shock by high voltage and high current stops breating ______





Answer : C


4. Electric fire is extinguished by ______





Answer : C


5. Preventive maintenance is done due to the following :





Answer : D


Testing and maintenance of electrical machine MCQ

6. Factors considered during preparing maintenance schedule is/are





Answer : D


7. Causes of breakdown of machines are





Answer : A


8. Monthly maintenance of motor includes :





Answer : C


9. The function of conservator in a transformer is :





Answer : C


10. In power transformer, the breather is provided to





Answer : B


Testing and maintenance of electrical machine MCQ

11. Buchholz relay is used in :





Answer : B


12. Oil in the transformer is used for providing





Answer : D


13. In order to determine suitability of the oil in transformer tests carried out are :





Answer : D


14. Isolators used in transmission line are capable of breaking ______





Answer : C


15. The basic function of a circuit breaker is ______





Answer : C


Testing and maintenance of electrical machine MCQ

16. Earth tester is used to measure :





Answer : B


17. The main objective of foundation for electrical machine is :





Answer : D


18. Cause of vibration in electrical machine is :





Answer : B


19. Magnetisation current in three phase induction motor depends on :





Answer : D
Explanation : A large air-gap length leads to higher magnetizing current and poor power factor.


20. For proper parallel operation, alternators must have the same ______





Answer : B




Related Links

Leave a Comment

Your email address will not be published.