Testing and maintenance of electrical machine MCQ-2

Testing and maintenance of electrical machine MCQ Questions and Answers


1. The value of load angle for a synchronous motor depends mainly upon its





Answer : B


2. The thickness of the insulation provided to the conductor depends upon





Answer : B


3. It is fatal to touch a live wire as :





Answer : B


4. A fuse in a motor circuit provides protection against





Answer : D


5. While you are using a fire extinguisher containing CO2 what happens to the nozzle





Answer : D


Testing and maintenance of electrical machine MCQ

6. Insulation resistance of a cable is measured by what type of meter





Answer : C


7. Which of the following is not an important condition for prevention maintenance.





Answer : D


8. Total productive maintenance aims at





Answer : C


9. The following is not a classification of maintenance :





Answer : B


10. Buohholz relay is a





Answer : C


Testing and maintenance of electrical machine MCQ

11. Under voltage relays are mostly used for





Answer : C


12. What test is performed to verify that the equipment is ready for energizings





Answer : C


13. Uneven gap in a induction motor is likely to cause





Answer : C


14. Destable feature for successful parallel operation of two alternators is that both should have :





Answer : D


15. The open circuit test in a transformer is performed with :





Answer : A


Testing and maintenance of electrical machine MCQ

16. The test which is conducted in all transformer is :





Answer : B


17. An 11KV transformer is subjected to one minute 50Hz test. The test voltage will be :





Answer : A


18. The function of oil in a transformer is





Answer : A


19. The chemical used in the breather of a transfomer shoulld have the quality of :





Answer : A


20. Which of the following test do not indicate that the transformer will work satisfactory for at least thirty years :





Answer : A




Related Links

Leave a Comment

Your email address will not be published.