Testing and maintenance of electrical machine MCQ-3

Testing and maintenance of electrical machine MCQ Questions and Answers


1. Which type of fire extinguisher is used for electrical fire :





Answer : C


2. Maintenance consist of the following action(s)





Answer : D


3. Scheduled maintenance is ______ between breakdown maintenance and the preventive maintenance.





Answer : B


4. Changes are made to the system to reduce the future system failure chances is called :





Answer : A


5. Corrective maintenance is needed when :





Answer : D


Testing and maintenance of electrical machine MCQ

6. In an induction motor, the short circuit test is performed by





Answer : C


7. Watt meter reading in no-load test of induction motor gives :





Answer : D


8. Noise level test in a transfer is a :





Answer : C


9. While conducting short-circuit test on a transformer the following side is short circuited





Answer : B


10. A transformer oil must be free from :





Answer : D


Testing and maintenance of electrical machine MCQ

11. The transformer oil should have ______ volatility and ______ viscosity.





Answer : A


12. Sumpner’s test is conducted on transformers to determine





Answer : B


13. The dielectric strength of transformer oil is expected to be :





Answer : B


14. To run two alternators in parallel, the dark lamp method test is performed to ensure proper :





Answer : D


15. Swinburne’s test can be performed at :





Answer : B


Testing and maintenance of electrical machine MCQ

16. Size of foundation for electrical machine depends upon :





Answer : D


17. Vibration in electrical machine can be prevented :





Answer : C


18. A universal coupling is used to connect two shafts





Answer : C


19. Effect of moisture on the insulating materials is to





Answer : D


20. The complete circuit diagram of a 3-phase induction motor can be drawn with the help of





Answer : B




Related Links

Leave a Comment

Your email address will not be published.