Internet and Web Technology MCQ-1

Web Technology MCQ Questions with Answers


1. What is the access point (AP) in the wireless LAN





Answer : B
Explanation : Access point in a wireless network is any device that will allow the wireless devices to a wired network. A router is the best example of an Access Point.


2. Which of the following server is used by TCP





Answer : A
Explanation : SMTP, HTTP and FTP these are the protocol used by TCP.


3. What is the full form of TCP





Answer : A
Explanation : The Transmission Control Protocol (TCP) is one of the core protocols of the Internet Protocol Suite.


4. What is the full form of UDP





Answer : B
Explanation :The UDP is simplest Transport Layer communication protocol available of the TCP/IP protocol suite.


5. FTP used for





Answer : A
Explanation : File Transfer Protocol (FTP) is a standard Internet protocol for transmitting files between computers on the Internet over TCP/IP connections.


Web Technology MCQ

6. Which of the following private IP address





Answer : D
Explanation : Class A private address range is 10.0.0.0 through 10.255.255.255. Class B private address range is 172.16.0.0 through 172.31.255.255, and Class C private address range is 192.168.0.0 through 192.168.255.255.


7. Which protocol is used to find hardware address of local device





Answer : B
Explanation : ARP stands for Address Resolution Protocol which is one of the most important protocols of the Network layer in the OSI model.


8. What is full form of MAN





Answer : A
Explanation : A metropolitan area network (MAN) is a network with a size greater than LAN but smaller than a WAN.


9. Which of the following protocols uses both TCP and UDP





Answer : D
Explanation : DNS uses TCP for zone exchanges between servers and UDP when a client is trying to resolve a hostname to an IP address.


10. Which of the following services is used by UDP





Answer : C
Explanation : DHCP, SNMP, and TETP serviecs are used by UDP.


Web Technology MCQ

11. If you use eihter Telnet or FTP , which is the highest layer you are using to transmit data





Answer : A
Explanation : Both FTP and Telnet use TCP at the Transport layer; however, they both are Application layer protocols, so the Application layer is the best answer.


12. Which segment are true regarding ICMP packets





Answer : C


13. Which of the following are not a layer of TCP/IP protocol





Answer : A


14. Which class of IP address provides maximum of only 254 host address per network ID





Answer :


15. What is dynamic web page





Answer : B
Explanation : Dynamic web pages are used where the information is changed frequently, or generated as per demand/request.


Web Technology MCQ

16. Which of the following tags is used to mark a begining of paragraph





Answer : C
Explanation : < P > tag is used to mark a begining of paragraph.


17. From which tags descriptive list starts





Answer : C
Explanation : < DL > tag is used to start descriptive list.


18. HTML tag used for largest heading





Answer : C
Explanation : < H1 > is the largest heading and < H6 > is the smallest Heading.


19. The server on the internet is also known as





Answer : B
Explanation : Host is also known as server and Hub, Gateway, Repeater are networking devices.


20. Which of the following protocol is used for WWW





Answer : B
Explanation : HTTP is the underlying protocol used by the world wide web.




Related Links

Leave a Comment

Your email address will not be published.